Socials

GROENE LUIFELS: EEN NIEUWE MANIER OM STEDEN AF TE KOELEN!

GROENE LUIFELS: EEN NIEUWE MANIER OM STEDEN AF TE KOELEN!

Green Shades is het eerste wereldwijde systeem van natuurlijke luifels, d.w.z. gespannen zeilen bedekt met vegetatie, waardoor nieuwe mogelijkheden voor stedelijke landschapsarchitectuur ontstaan.

Het doel is de gevolgen van klimaatverandering te verminderen, de luchtkwaliteit en het waterbeheer te verbeteren en de duurzaamheid van de stad te vergroten. Deze luifels zijn o.a. geplaatst in de steden Alicante, Liverpool, Izmir en Valladolid.

GROENE LUIFELS: EEN NIEUWE MANIER OM STEDEN AF TE KOELEN!

 

Voordelen van groen-zonwering:
- Creatie van originele stedelijke ruimtes met schaduw
- Het genereert schaduwen voor het plezier van de openbare ruimte zonder ruimte weg te nemen van gebruikers.
- Ideaal voor die plaatsen met een hoge blootstelling aan de zon, die ook beschermd zijn tegen regen.
- Het maakt het mogelijk om vegetatie te introduceren in stedelijke gebieden waar de ruimte beperkt is. Op deze manier wordt de revitalisering van verloederde stedelijke ruimtes bereikt.
- Vermindering van milieuvervuiling: begroeid oppervlak genereert het hele jaar door de zuurstof en slaagt erin schadelijke gassen te filteren, waardoor de luchtkwaliteit van de omgevingen waarin het is geïnstalleerd, wordt verbeterd.
- Het absorbeert NOX en CO2 en draagt bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit
- Het vermindert geluidsoverlast doordat geluidsgolven door het substraat wordt geabsorbeerd en gereflecteerd.
- Temperatuur- en vochtigheidsregeling: Door het proces van evapotranspiratie van planten ontstaat een daling van de temperatuur (een reductie van 2ºC in de straat ) en draagt bij aan de regulering van de luchtvochtigheid. De gecreëerde ruimtes verlagen de temperatuur zowel in hun omgeving als onder het dak en fungeren als plantaardige airconditioners
- Het maakt maximaal gebruik van water mogelijk, omdat het een circuit van recirculatie van irrigatiewater heeft.

De groene zeilen zijn samengesteld uit een textiele luifel van vier meter in driehoekige vorm, bezaaid met soorten die speciaal zijn geselecteerd voor het klimaat van de desbetrffende stad.
De luifels worden ondersteund door een systeem van spankabels en rvs platen. Deze platen zijn verankerd aan elk van de gevels van de straat. Daarnaast is met de brandweer een protocol ontwikkeld voor eenvoudige demontage in geval van nood.

Voor de aan- en afvoer van water is er een centrale balk van aluminium rooster die langs de straat loopt.
Langs de structuur worden watertoevoer- en retourleidingen geleid, evenals elektrische kabels. Elke luifel is voorzien van twee druppelbuizen die de irrigatie-installatieterminals vormen.

Dit soort op de natuur gebaseerde oplossingen, zoals plantaardige luifels, zijn nuttige hulpmiddelen om toegevoegde waarde te bieden aan steden die steeds meer verstedelijkt zijn, en helpen steden te ontwikkelen met een duurzamere en gezondere aanpak.

GROENE LUIFELS: EEN NIEUWE MANIER OM STEDEN AF TE KOELEN!

 

Bron: Frank Landman
Bron: Singular Green

Andere Blogs: