Socials

KUNNEN DE MPG BEREKENING EN ZONNEPANELEN WEL MET ELKAAR DOOR ÉÉN VERGUNNINGSDEUR?

KUNNEN DE MPG BEREKENING EN ZONNEPANELEN WEL MET ELKAAR DOOR ÉÉN VERGUNNINGSDEUR?

De MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) is bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning en voor de MIA subsidieregeling ‘circulaire gebouwen’ verplicht. De MPG geeft aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden toegepast. Over het algemeen geldt, hoe duurzamer of ‘meer circulair’ een materiaal, hoe beter je MPG score is.

MPG berekening
De MPG van een gebouw is de som van alle toegepaste materialen in een gebouw. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met de materialen die worden vervangen tijdens de levensduur van het gebouw. Hoe minder materialen je toepast, hoe beter je MPG score betreft.

Maar juist hier wringt de schoen voor zonnepanelen
Want hoe meer zonnepanelen we plaatsen bij het ontwerp van een gebouw, des te slechter onze MPG score wordt. Om de vergunningseisen te behalen of in aanmerking te komen voor de MIA subsidie voor circulaire gebouwen moeten we daarom zo min mogelijk zonnepanelen plaatsen. Hiermee raakt mijn duurzaamheidskompas toch wel een beetje in de war. Méér of juist minder duurzame opwek op locatie?
 

KUNNEN DE MPG BEREKENING EN ZONNEPANELEN WEL MET ELKAAR DOOR ÉÉN VERGUNNINGSDEUR?

 

Van vergunning met MIA subsidie (MPG = 0,48) naar geen vergunning en MIA subsidie (MPG = 2,62), maar wel veel duurzame energie…
Voor een nieuwbouw kantoor waar Blue Rev als duurzaamheidsadviseur bij is betrokken hebben we de MPG berekening gemaakt zonder zonnepanelen. Een mooie score (MPG = 0,48) en een positieve vergunningsaanvraag. Echter, de opdrachtgever wil graag een paar honderd vierkante meter aan zonnepanelen plaatsen. Weg vergunning en MIA subsidie (MPG = 2,62), maar wel veel duurzame opwek op locatie. En dat is juist niet wat opdrachtgever wil. Dit is helaas niet de eerste keer dat wij hier tegen aan lopen. Dan maar indienen die vergunnings- en subsidieaanvraag en op een later moment alsnog die zonnepanelen er nog op?

Jouw mening is goud een betere MPG score waard!
Ik ben zeer benieuwd naar jullie ervaringen met MPG score in combinatie met zonnepanelen. Laat me jouw ervaring weten hier op LinkedIn, via onze website of per mail.

#MPG #Zonnepanelen #PV #MIA #Circulairegebouwen

Tijs Cuppen, eigenaar Blue Rev, info@bluerev.nl, Oktober 2021
 

Andere Blogs: