Socials

ENERGIENEUTRAAL EN CIRCULAIR KANTOOR HOOGVLIET BEHEER

ENERGIENEUTRAAL EN CIRCULAIR KANTOOR HOOGVLIET BEHEER

Energieneutraal, zo circulair mogelijk en een positieve invloed op de omgeving”. Een duidelijke ambitie van Hoogvliet Beheer bij het ontwerp van hun nieuwe kantoor als uitbreiding op de bestaande monumentale Watertoren in Hazerswoude Rijndijk. Met de aankoop en renovatie van het naastgelegen congiërgegebouw en het nieuwe kantoorpaviljoen als verbindende aanbouw wordt een meer eigentijdse, functionele, gezonde en duurzame werkomgeving gecreëerd. Blue Rev heeft Hoogvliet Beheer mogen adviseren in het realiseren van deze duurzame ambities.
 

Deze ontwikkeling is een goede afspiegeling van onze duurzaamheidsambities”, geeft Riny Kouwer, directeur van Hoogvliet Beheer aan. Verantwoorde bouw en renovatie is prioriteit bij Hoogvliet Beheer. “Wat ons betreft is het niet mogelijk om vastgoed voor lange termijn te ontwikkelen zolang projecten niet duurzaam aantrekkelijk zijn voor de gebruikers en de omgeving. Als Hoogvliet Beheer streven wij naar een duurzame vastgoedportefeuille en onze eigen kantoorruimte moet hier natuurlijk een juiste afspiegeling van zijn”, geeft Riny Kouwer aan.
 

Energieneutraal

Het kantoorpaviljoen is een ontmoetingsplek geworden voor zowel de mensen van de watertoren, het congiërgegebouw als de bezoekers. De gelijkvloerse uitbreiding is ontworpen volgens principes van duurzaamheid en circulariteit. Energieneutraal omdat het gebouw voorziet in haar eigen energiebehoefte, onder andere door het gebruik van warmtepomptechniek en de toepassing van een zonnecarport met 120 zonnepanelen. Het gebouw wordt voorzien van ventilatie op basis van sensorsturing waaronder CO2, warmteterugwinning, 100% LED verlichting en drie dubbele beglazing. De zonnecarport wordt voorzien met elektrische laadpunten, waar eigen opgewekt zonne-energie kan worden geladen. In het ontwerp is extra aandacht voor luchtdichtheid en kierafdichting. Al het hemelwater wordt op locatie opgevangen en geïnfiltreerd.
 

Circulair

In het ontwerp is zoveel mogelijk aandacht gegeven aan flexibel en demontabel bouwen met standaard maten. Doelstelling is om enkel met droge verbindingen te werken. Waar mogelijk wordt hergebruik van materialen uit het conciërgehuis toegepast. Er worden biobased en duurzame materialen toegepast, zoals natuurlijke isolatiematerialen en zoveel mogelijk houtbouw. Hout wordt niet afgewerkt of waar nodig enkel met natuurlijke oliën.

De hoofdstructuur is ontworpen in CLT kolommen, balken en panelen en creëert een open ruimte die flexibel kan worden gebruikt. Het groendak rust op de balkenstructuur en de uitbouw overstek aan de zuidzijde zorgt voor een natuurlijke zonwering. Er zijn lichtkoepels aangebracht die een visuele verbinding met de Watertoren openen en voor extra daglicht toetreding zorgen. Voor niet natuurlijke materialen wordt zoveel mogelijk gewerkt met gerecyclede materialen, zo bestaat de dakbedekking voor minimaal 95% uit gerecycled materiaal. “We trekken de circulariteit van het pand ook door in onze inrichting, zo kijken we nu bijvoorbeeld ook naar gave stoelen van paddenstoelenleer”, geeft Kouwer aan.

Met deze ontwikkeling maakt Hoogvliet Beheer een uniek project” zegt Tijs Cuppen van Blue Buidings. “Alle duurzame ambities die Hoogvliet heeft, komen samen in dit unieke project”. “Door focus te leggen op duurzaamheid heeft dit kantoorpaviljoen echt een positieve impact op de omgeving. Naast het feit dat het feit dat het natuurlijk prachtig past bij de geweldige monumentale Watertoren”.
 

#Energieneutraal #Circulair #klimaatadaptief #Gezond #BENG #MPG

Welke doelstellingen zijn voor jullie vastgoed haalbaar op korte termijn? Laat het ons weten op info@bluerev.nl

Blue Rev, November 2021

Graphics: Groosman architecten
 

Over Hoogvliet Beheer

Hoogvliet Beheer concentreert zich binnen duurzaam vastgoed op drie thema’s die elkaar versterken en die logisch passen binnen haar activiteiten als vastgoed ontwikkelaar. De thema's hebben een gezamenlijke noemer: Mens & Maatschappij. Dit is de basis van waaruit Hoogvliet Beheer werkt. Door aan te sluiten op de wensen van gebruikers en de behoeften in de maatschappij, kan ook op het gebied van duurzaam ondernemen verwachtingen worden overtroffen. Om dat te realiseren heeft Hoogvliet Beheer zichzelf een aantal doelen gesteld die bijdragen aan een duurzame vastgoedportefeuille.

Hoogvliet Beheer gelooft sterk dat als duurzaamheid je mindset is, je er als organisatie ook naar gaat handelen. De sleutel ligt in het denken vanuit waarden om duurzaamheid diep tot in het DNA van de organisatie en medewerkers te laten doordringen. In haar duurzaamheidsvisie richten zij zich op drie verschillende thema’s:

  • ENERGIENEUTRAAL, energie neutrale gebouwen met zo veel mogelijk lokaal opgewekte duurzame energie.
  • CIRCULAIR, waarbij een hoge mate van alternatieve aanwendbaarheid van de locaties, flexibiliteit van het gebouw en circulair bouwen van groot belang is.
  • POSITIEVE IMPACT, voor al onze stakeholders, waarbij we projecten willen realiseren die een positieve impact hebben op de omgeving.

Andere Cases: