Als vastgoedinvesteerder weet SECTIE5 als geen ander hoe belangrijk het is om te zorgen voor een duurzaam kantoorpand. Daarom hebben ze hun eigen historische kantoorvilla zo energiezuinig mogelijk gemaakt, met behoud van de karakteristieke gevel eigenschappen. Met als resultaat dat ze van energielabel F naar energielabel A+ zijn gegaan. Hieronder delen ze graag hun ervaringen en tips, zodat u ook kunt profiteren van deze duurzame aanpak.
Om de balans op te maken hebben Blue Rev en DVTadvies B.V. gekeken naar de energetische, bouwkundige en installatietechnische gegevens. Blue Rev heeft met de NTA 8800 methodiek beoordeeld welke maatregelen het energielabel van de villa konden verhogen en het energiegebruik omlaag konden krijgen. Uit het overzicht dat opgesteld werd, bleek dat de verwarming de grootste energiegebruiker was, gevolgd door koeling en verlichting. Daarom werd er met name gekeken naar maatregelen op deze gebieden.
De meeste winst viel te behalen op de volgende gebieden:
- Gevelisolatie door voorzetwanden
- Vloerisolatie door Tonzon
- Ledverlichting
- Mechanische balansventilatie met warmteterugwinning
- Klimaatinstallatie met VRF-systeem en warmtepomp
Gevelisolatie door voorzetwanden
Het isoleren van de gevels zorgt voor een grote energiebesparing. Alleen al door 20 mm isolatie en een luchtspouw, zorgden we voor een meer dan vier keer betere Rc-waarde. Omdat het dak al geïsoleerd was, zorgden alleen deze maatregelen al voor een sprong van energielabel E naar C.
Vloerisolatie door Tonzon
Bij de verbouwing hebben we ook de vloerisolatie aangepakt. Hierbij kozen we voor Tonzon vloerisolatie met een Rc waarde van 5,6 voor de hele begane grond.
Ledverlichting
De verlichting is vervangen door ledverlichting met een specifiek verlichtingsvermogen ≤ 6 W/m2, gecombineerd met aanwezigheidsdetectie. Wat zorgde voor een besparing van 5,6% op het totale energieverbruik.
Mechanische balansventilatie
In het gebouw aan de Brinklaan was al een mechanische ventilatie aanwezig. Dit wil zeggen dat de ruimtelucht mechanisch werd afgezogen en vervangen werd door verse buitenlucht door de raamroosters in het gebouw. Dit is vervangen door een mechanische balansventilatie met warmteterugwinning en debietregeling. Dit zorgt niet alleen voor een verbetering van het energieverbruik, maar ook voor het thermisch comfort.
Klimaatinstallatie met VRF-systeem en warmtepomp
Het vernieuwde klimaatsysteem werd gerealiseerd middels een VRF-warmtepompsysteem. Een VRF-systeem is een efficiënte en duurzame manier om te verwarmen en koelen. Dit systeem haalt warmte uit de buitenlucht en transporteert deze naar binnen met het VRF-systeem. Het handige van dit systeem is dat het energiezuiniger is en makkelijk te bedienen is. Ook kun je de temperatuur in verschillende zones onafhankelijk van elkaar regelen. Dit zorgt weer voor een lagere energierekening.
Al deze duurzame maatregelen hebben ervoor gezorgd dat het historisch kantoorpand van energielabel F naar A+ is gegaan, met als resultaat een flinke besparing op de energierekening.
Lees meer over deze case op de website van SECTIE5.
Benieuwd naar de aanpak voor energiekostenreductie en verduurzaming van monumentale gebouwen? Neem contact met ons op!